Čo je hybridné vozidlo a ako hybridy fungujú?

Vyšší výkon, nižšia spotreba paliva a nižšie emisie. Hybridné vozidlá predstavujú most medzi benzínovými respektíve naftovými motormi a elektrickým pohonom. Sú medzistupňom medzi bežnými vozidlami a elektromobilmi.

Čo je hybridné vozidlo?

Hybridné vozidlo kombinuje tradičný zážihový alebo vznetový motor s jedným alebo viacerými elektromotormi, ktoré sú napájané z akumulátora.

Existuje viacero typov hybridov a ich definícia sa môže líšiť, ale vo všeobecnosti ich možno rozdeliť do troch skupín: mild hybridy (MHEV), full hybridy (e:HEV) a plug-in hybridy (PHEV).

Podrobnejšie ich vysvetlíme neskôr.

Rad elektrických vozidiel Honda e, dvoch hybridných vozidiel Honda Jazz a hybridného vozidla Honda CR-V

Aký je rozdiel medzi hybridným vozidlom a elektromobilom?

Napriek tomu, že hybridné vozidlá ponúkajú podobné výhody ako elektromobily, sú medzi nimi niektoré zásadné rozdiely, predovšetkým v spôsobe pohonu.

Elektromobily sú plne elektrické, čo znamená, že energiu získavajú iba z akumulátora vozidla. Hybridy naopak využívajú kombináciu dvoch zdrojov energie – zážihového alebo vznetového motora a elektromotorov napájaných z akumulátora.

Elektromobily nemajú tradičný motor s prevodovkou. Na rozdiel od niektorých hybridov nemajú možnosť samé nabíjať vlastný akumulátor inak ako regeneračným brzdením. Namiesto toho sa nabíjajú pripojením k externému zdroju, napríklad k zásuvke v domácnosti alebo k rýchlonabíjačke.

Hybridné a elektrické automobily sú si navzájom podobné, rovnako ako bežné automobily s automatickou prevodovkou, je však medzi nimi aj niekoľko veľkých rozdielov, o ktorých si povieme ďalej.

Schéma hybridného pohonu Honda

Okamžitý výkon

Pri elektromobile je všetok výkon k dispozícii okamžite. Oproti tomu môžu mať hybridné vozidlá nižší krútiaci moment vtedy, keď využívajú výkon len spaľovacieho motora.

Schéma hybridného pohonu Honda

Tichšia prevádzka

Elektromobily nemajú spaľovací motor, čo znamená, že hluk motora takmer neexistuje, s výnimkou umelo vytváraného zvuku, ktorý upozorňuje chodcov, že sa takéto vozidlo blíži, zatiaľ čo hybridy pri použití zážihového motora určitý hluk vydávajú.

Schéma hybridného pohonu Honda

Šetrnejšie k životnému prostrediu

Absencia spaľovacieho motora pri elektromobile znamená, že vozidlo nevytvára žiadne výfukové plyny.  Keďže hybridné vozidlá využívajú zážihový alebo vznetový motor, naďalej vytvárajú emisie, hoci tie sú zvyčajne nižšie, než pri klasických vozidlách.

Ako fungujú hybridné vozidlá?

Vo všeobecnosti možno povedať, že hybridy sú poháňané zážihovým alebo vznetovým motorom, rovnako ako tradičné vozidlá. Využívajú však okrem toho jeden alebo viacero elektromotorov, ktoré sa napájajú z na to určeného akumulátora.

Tieto dva zdroje pohonu môžu fungovať spoločne alebo nezávisle od seba. Vďaka kombinácii týchto zdrojov pohonu sú hybridné vozidlá úspornejšie a produkujú nižšie emisie než bežné automobily. Ich prevádzka je preto lacnejšia.

Nie všetky hybridy je nutné pripájať do elektrickej siete. Niektoré hybridy si vedia akumulátor nabíjať samy, buď pri jazde vyššou rýchlosťou, alebo pri spomaľovaní pomocou regeneračného brzdenia.

Hybridné vozidlá majú často viacero jazdných režimov pre rôzne štýly jazdy a podmienky na cestách. Množstvo hybridov dokáže automaticky prepínať medzi zdrojmi pohonu na dosiahnutie optimálnych jazdných vlastností.

Schéma hybridného systému Honda

Aké sú výhody hybridných vozidiel?

Existuje množstvo dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre hybridné vozidlo a väčšina z nich z neho robí výhodnejšiu voľbu než z elektromobilov alebo vozidiel výhradne so zážihovým alebo vznetovým motorom.

Nižšia spotreba paliva – vďaka tomu, že požadovaný výkon sa získava z elektrického a zážihového alebo vznetového pohonu, sú hybridy úspornejšie než vozidlá s tradičným pohonom.

Nižšie emisie – nižšia spotreba paliva znamená aj zníženie emisií, čo je lepšie pre životné prostredie.

Žiadne obavy z dojazdu – vďaka možnosti doplniť palivo na čerpacích staniciach ponúkajú hybridy dokonalý prvý krok k jazde na elektrický pohon bez toho, aby ste sa museli vzdať flexibility vďaka rýchlemu doplneniu paliva. Full hybridy sú ideálnym kompromisom pre tých, ktorí sa po prvý raz rozhodli pre novú technológiu pohonu. Na dlhších cestách sa napríklad nemusíte obávať vybitia akumulátora alebo hľadania nabíjacej stanice.

Vyšší výkon – kombinácia zážihových alebo vznetových motorov s elektromotormi znamená, že máte pri jazde k dispozícii ešte väčší výkon.

Aké sú rozdiely medzi rôznymi typmi hybridných vozidiel?

Existujú tri hlavné typy hybridných vozidiel: mild hybridy (MHEV), full hybridy (e:HEV) a plug-in hybridy (PHEV). Každý z nich funguje inak, ale všetky majú rovnaký cieľ.

Honda vyrába full hybridné vozidlá, ktoré využívajú inteligentnú pohonnú jednotku e:HEV na zaistenie optimálneho výkonu počas jazdy.

Objavte hybridné modely Honda

Hybridný motor

(MHEV)

V prípade mild hybridného vozidla funguje spaľovací motor neustále, ale v určitých režimoch, napríklad pri zrýchľovaní, mu pomáha akumulátor. Vďaka energii z akumulátora sa znižuje zaťaženie spaľovacieho motora a na nabíjanie akumulátora sa využíva energia, ktorá sa inak stráca pri brzdení. Ide o takzvané samonabíjanie.

Mild hybridy sú najjednoduchším typom hybridov. V dôsledku toho môžu dosahovať len minimálne zníženie spotreby paliva a emisií.

Hybridný motor

(FHEV)

Full hybridy majú oproti mild hybridom výhodu v tom, že sú schopné na krátke vzdialenosti jazdiť výhradne na elektrinu a využívať akumulátor nezávisle od zážihového alebo vznetového motora. A vďaka tomu môžu výrazným spôsobom znížiť spotrebu paliva a emisie. 

Aj v prípade full hybridného vozidla sa akumulátor počas jazdy sám nabíja - pomocou energie vytvorenej motorom a tiež regeneračným brzdením. 

Hybridný motor

(PHEV)

Plug-in hybridy fungujú podobne ako full hybridy. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že plug-in hybrid sa síce dokáže nabíjať sám, no na plné nabitie akumulátora ho treba pripojiť k externému zdroju elektrickej energie. 

Tento typ hybridu má väčší dojazd na elektrinu než iné typy, pretože má oveľa väčší akumulátor. A v prípade, keď sa akumulátor vybije, môžu ďalej jazdiť vďaka vznetovému alebo zážihovému motoru.

Akú má životnosť hybridný akumulátor?

V závislosti od toho, na aké vzdialenosti jazdíte, by mal akumulátor hybridného vozidla vydržať dlhé roky, preto budete mať veľa času na cesty bez starostí. Honda poskytuje na akumulátory a tiež komponenty hybridného systému svojich vozidiel záruku päť rokov alebo do najazdenia 100 000 km – respektíve podľa toho, čo nastane skôr. A nad rámec toho môžete využiť náš 8-ročný vernostný program Honda Premium Quality, vďaka ktorému v prípade poruchy akumulátora dostanete od nás nový v priebehu prvých 8 rokov od kúpy vozidla respektíve do najazdenia 150 000 km! 

Ktoré modely Honda sú full hybridné?

Jazz – Dynamic, modern, small full hybrid.

CR-V – Our responsive, smooth and efficient large hybrid SUV.

HR-V – Energetic, self-charging coupe-style compact SUV.

Civic – Sporty, self-charging, dynamic family hatchback.